Klaas Vonk, Indiëweigeraar.

Klaas Vonk (80 jaar oud in 2009) werd in 1950 gedetineerd op Fort Spijkerboor toen dat in de jaren na de Tweede Wereldoorlog dienst deed als militaire gevangenis. Klaas was Indië-weigeraar, hij verdomde het om te gaan vechten in het toenmalige Nederlands-indië. Hij werd opgesloten, notabene samen met oorlogsmisdadigers, en ook na ruim 50 jaar is er nog steeds verontwaardiging over de manier waarop de weigeraars werden behandeld.


Het interview met Klaas Vonk is afgenomen in het kader van het grote Museion Media  project over De Stelling van Amsterdam. Het verhaal kon niet worden geaccommodeerd in de opdrachtfilms die zouden volgen maar de makers zijn er wel in geslaagd het te verwerken in het televisieprogramma “De Stelling van Amsterdam. Een levende waterlinie” dat door RTVNH werd uitgezonden in september 2009. Er zijn veel goede reacties geweest op het verhaal en dat is een krachtige ondersteuning van het nut of, zo men wil, de zin van de vertelling van dit soort levensverhalen. Voor de één een troost, voor de ander een inlossing, een correctie, en voor de ander gewoonweg een inspiratiebron. Het gesprek werd gevoerd door Frank van den Bosch. Zo willen we er veel meer maken. Met dank aan de familie Vonk en Xander Meijers van het Fort bij Spijkerboor.  

De Stelling van Amsterdam, Een levende waterlinie

Het verhaal van Klaas Vonk maakte deel uit van een omvangrijk documentaireproject over de Stelling van Amsterdam. Op Zondag 6 september werd bij RTV NoordHolland de documentaire "De Stelling van Amsterdam: een levende waterlinie" uitgezonden. De documentaire werd gemaakt door Museion Media en is een adaptie voor TV van een film die gemaakt werd in opdracht van de provincie Noord-Holland. In deze film wordt de geschiedenis verteld van dit Unesco Werelderfgoed, maar er is ook aandacht voor de bijzondere ecologische waarde van dit ruimtelijke monument en voor het huidige gebruik van de forten in de Stelling. In totaal werden voor de provincie en diverse andere opdrachtgevers actief op het gebied van erfgoed een 15-tal films over de Stelling van Amsterdam geproduceerd tussen mei 2009 en januari 2010.